Chocolate is one of the most favourite delicacies both for children and adults. Nearly everyone enjoy eating good chocolate. It’s a unique tasty product which can have a positive effect on our body from the one hand and harmful or additive from the other hand. Some people are simply not allowed to eat chocolate as there is too much sugar and calories in it. For example, people with diabetes eat only special type of sweets which don’t contain sugar at all. I know that because my grandfather suffers from this disease and he never eats chocolate, cookies or other sweet candies. As for me, I try not to overdo with chocolate as I can get a skin rush. Nevertheless, I like dark and white chocolate and I often ask my parents to buy it for me. Chocolate has a long history. It first appeared approximately 1500 years BC in Central America as the cacao beans were found on the Pacific Coast. The first European who tried this delicacy was Columbus. It happened in the sixteenth century and they say the explorer liked the delicious treat so much that he introduced it at the European market. Modern scientists have concluded that chocolate can be very good for physical and mental health. First of all, it includes such stimulants as caffeine, which can remove fatigue and recover vigor. For cardiovascular and nervous system it also has mainly positive effect. There are many interesting facts about chocolate. One of them says that those women who eat lots of chocolate give birth to happy children. Every day fifteen percent of women across the world add chocolate to their daily ration. The heaviest chocolate bar ever was made in Italy. It weighed more than two thousand kilogram. And, finally, there is the International Day of Chocolate, celebrated annually on July 11, which is an excellent opportunity for mass festivities. | Шоколад – одно из самых любимых лакомств, как для детей, так и для взрослых. Почти все любят хороший шоколад. Это уникальный вкусный продукт, который может оказать положительное воздействие на наш организм с одной стороны, и вредное с другой. Некоторые люди просто не могут кушать шоколад, поскольку в нем слишком много сахара и калорий. Например, люди с диабетом едят только особые разновидности сладостей, которые не содержат сахара вообще. Я знаю об этом, потому что мой дед страдает от этой болезни, и он никогда не ест шоколад, печенье или другие сладости. Что касается меня, я стараюсь тоже не переусердствовать с шоколадом, чтобы не появилась сыпь на коже. Тем не менее, мне нравится темный и белый шоколад, и я часто прошу родителей купить мне его. Шоколад имеет долгую историю. Впервые он появился около 1500 лет до нашей эры в Центральной Америке, так как какао-бобы были обнаружены на побережье Тихого океана. Первым европейцем, который попробовал этот деликатес, был Колумб. Это произошло в шестнадцатом веке, и говорят, что исследователю настолько понравилось это угощение, что он представил его на европейском рынке. Современные ученые пришли к выводу, что шоколад может быть очень хорош как для физического, так и для психического здоровья. Во-первых, он содержит такие стимуляторы, как кофеин, который снимает усталость и восстанавливает бодрость. Для сердечнососудистой и нервной системы он также представляет в основном положительный эффект. Известно много интересных фактов про шоколад. Один из них гласит, что те женщины, которые едят много шоколада, рожают счастливых детей. Каждый день пятнадцать процентов женщин по всему миру добавляют шоколад в свой ежедневный рацион. Самая тяжелая шоколадная плитка за все время была изготовлена в Италии. Она была весом более двух тысяч килограмм. И, наконец, есть Международный день шоколада, который ежегодно отмечается 11-го июля, что является прекрасной возможностью для массовых торжеств. |